Gå till innehåll

Kosttillskott kan vara ett bra hjälpmedel för att uppnå ett optimalt resultat när du sätter igång med din nya, sunda livsstil. Även om du äter bra, hälsosam mat och börjar motionera så kanske du behöver något slags kosttillskott för att nå riktigt ända fram till dina mål, oavsett om det handlar om att komma i form eller om det handlar om att gå ner i vikt. Att äta kosttillskott innebär alltså att man äter ett piller som ett tillskott till den vanliga kosten. Man byter sällan ut den vanliga maten mot kosttillskott. Därför ska man inte förknippa kosttillskott med bantningspiller. Bantningspiller är läkemedel eller hälsokost som antingen minskar aptiten eller ökar fettförbränningen, medan kosttillskott istället är helt vanliga ämnen som redan finns i den mat vi äter, ämnen som keratin eller protein. För att gå ner i vikt och få en starkare, sundare kropp behövs dessa ämnen. Men i vanlig kost kanske vi inte får i oss rätt mängd som behövs för att komma i form. I maten så är mängden protein och keratin ganska liten och det kan vara dyrt att köpa väldigt mycket fisk, ägg eller kött för att komma upp i tillräckliga mängder, eftersom proteinrika livsmedel ofta är dyra. Det kan också vara jobbigt att tillaga dessa livsmedel ofta. Att äta ett kosttillskott som innehåller samma ämnen, men i koncentrerad form, kan alltså vara ett enklare och även ett billigare sätt att få i sig dessa ämnen.

Många kosttillskott innehåller protein och keratin. Keratin är ett ämne som finns i våra muskler, men i små mängder. Keratinet ökar styrkan och muskeltillväxten. Om du äter för mycket keratin så kommer du att kissa ut den mängd som inte kroppen tar upp. Det är därför inte farligt att äta för mycket keratin, men det är ju förstås ingen större mening att äta mer än man behöver. Protein är också ett ämne som finns i kroppen. Alla våra vävnadsceller innehåller protein och många av de ämnen som finns i våra kroppar är uppbyggda av protein och därför också beroende av protein. Det är viktigt att få i sig mycket protein om du ska gå ner i vikt, så inte du tappar i muskelmassa. Om du istället försöker bygga upp kroppen och bli starkare är protein viktigt för att din kropp ska ha något att bygga muskler av.

Kosttillskott är ingen mirakelkur för att gå ner i vikt eller för att bli stark. Det krävs fortfarande att man äter hälsosam mat och tränar regelbundet, men kosttillskotten kan ge det lilla extra för att man ska kunna nå sina mål och komma i riktigt bra form. De finns att köpa i de flesta hälsokostbutiker och i de affärer som säljer träningsprodukter. Men det finns också att köpa via Internet. Innan du köper kosttillskott bör du dock fundera över vad det är du vill ha, behöver och vilka mål du vill uppnå. Det är alltså bra att prata med en kunnig person innan du handlar kosttillskott.

Må bra piller är en stor grupp av såväl läkemedel som hälsokost och naturläkemedel. Gemensamt för alla må bra piller är att de på något sätt påverkar humöret och det allmänna välbefinnandet. Det är bra för dig som känner av vårtrötthet eller vinterdepression och för dig som känner dig allmänt trött och orkeslös, men som inte är sjuk. När det gäller må bra piller som är naturläkemedel så innehåller de vanligen antingen ginseng eller rosenrot, alternativt en kombination av dessa ämnen. Naturläkemedel som innehåller ginseng och rosenrot kan antingen tas regelbundet eller tas vid behov när du känner dig extra trött. Om du vet med dig att du brukar må dåligt under specifika årstider så kan du ta må bra piller i god tid i förebyggande syfte.

Ginseng är ett ämne som traditionellt har använts vid trötthet och svaghetskänsla. Det är ett av de naturläkemedel som använts under längst tid och det har använts i Asien under tusentals år. Man brukar använda ginseng som ett stärkande må bra piller under en kortare tid. Många idrottsmän använder sig av ginseng. Om man tar må bra piller som innehåller ginseng så orkar man mer, får förbättrad sömn, mer energi, ökad sexlust, förbättrad syresättning, ökad styrka och uthållighet samt förbättrad reaktionstid. Studier har visat att ginseng är bra för immunförsvaret och att det motverkar demens.

Rosenrot är traditionellt använt vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla. Rosenrot ger energi och minskar såväl stress som trötthet. Det verkar också positivt på sexlusten. Att äta må bra piller som innehåller rosenrot ger ökat fokus och förbättrad koncentrationsförmåga. Rosenrot anpassar sig efter kroppens behov och fungerar bra att ta under perioder då man har det extra tufft i jobbet eller studierna. Rosenrot påverkar hela kroppen positivt genom att försätta den i harmoni och balans. Rosenrot är fysiskt och psykiskt prestationshöjande för äldre, idrottare, motionärer samt stressade yrkesverksamma och studenter.

Må bra piller kan också skrivas ut av läkare. Då handlar det om receptbelagda läkemedel, så kallade antidepressiva medel. Dessa ger ofta först effekt efter sex till åtta veckor och är avsedda att användas under en längre tid i kombination med terapi.

P-piller är ett preventivmedel för kvinnor. P-piller är tabletter eller piller som tas dagligen via munnen för att förhindra graviditet. De innehåller sådana hormoner som finns naturligt i kroppen. Den vanligaste varianten av p-piller är de kombinerade p-pillren som innehåller en kombination av östrogen och gestagen. Det finns också minipiller som endast innehåller gestagen. Dessa anses ha mindre biverkningar än de kombinerade p-pillren.

P-piller fungerar på så sätt att man tillför hormoner och på så sätt påverkas menscykeln så att ägglossningen förhindras. Även slemmet i livmoderhinnan påverkas för att förhindra att spermierna inte kan ta sig in i livmodern. Dessutom påverkas slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas. Om man tar p-pillren på rätt sätt så skyddar de mot graviditet i 99,5 procent av fallen. Det är viktigt att komma ihåg att p-piller inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och därför kan de med fördel kombineras med att använda kondom. Framförallt kombinerade p-piller kan ge biverkningar. En del kvinnor upplever att humöret, sexlusten och vikten påverkas av pillren. P-piller kan också ge en ökad risk för stroke och blodpropp. Om man har en ökad ärftlighet för detta rekommenderas därför inte p-piller utan dessa kvinnor erbjuds istället minipiller.

Förutom p-piller finns det många andra preventivmetoder som p-ring, pessar, p-stav, kondom, p-plåster, spiral, p-spruta och p-dator. Man kan också använda sig av andra metoder för att skydda sig mot graviditet, som avbrutet samlag, säkra perioder, amning och sterilisering. P-piller är ett av de äldsta preventivmedlen och också ett av de mest säkra. Det finns många olika sorters p-piller och olika sorter passar olika personer. Det kan därför krävas att man provar flera olika sorter för att hitta den sort som passar bäst. Vilken p-pillersort som passar bäst beror till exempel på hur stora mensblödningar man har och om man lider av PMS. Det som skiljer de olika sorterna åt är proportionerna mellan hormonerna. En del innehåller mest östrogen, andra innehåller mest gestagen. Hos vissa sorter varierar hormondoserna under månaden för att efterlikna kroppens egen hormonproduktion. När man har hittat den sort som passar bäst är det enda man behöver komma ihåg att ta pillret vid samma tidpunkt varje dag.

Det finns många fördelar med att sluta röka. Det kan ge bättre hälsa, friskare hy, mer ork, förbättrat smak- och luktsinne och ett längre liv. Det ger också mer pengar i plånboken. Men även om fördelarna är många och lockande så är det svårt att ta steget att sluta röka. Man kanske har rökt i många år och det kan vara svårt att tänka sig ett liv utan cigaretten i handen. För den som kan behöva lite extra hjälp på traven så finns det sluta röka piller.

 

Det finns olika sorters piller för dig som vill sluta röka. Vissa piller tar bort själva röksuget och beroendet. Andra piller tillför lite nikotin till blodgenomströmningen i kroppen, vilket gör att abstinensen inte känns lika påtaglig längre. Abstinensen är en av de största orsakerna till ett återfall och om abstinensen lindras så kan det vara lättare att orka hela vägen med rökavvänjningen. Vissa piller tar man regelbundet så att inte abstinensen hinner uppkomma, andra kan man ta vid behov, endast vid de tillfällen när du känner att det börjar bli för mycket.

 

Sluta röka piller kan hjälpa till mot de kemiska effekterna som kroppen längtar efter. Pillren stoppar alltså abstinensen och behovet. Men det är viktigt att komma ihåg att det också finns en psykisk del av rökavvänjningen. Rökningen kanske har varit en social grej, ett sätt att minska stress och en ursäkt för att få ta en paus i vardagen. Om du slutar röka är det viktigt att hitta något annat som kan skapa dessa positiva effekter. Kanske kan du börja ta promenader med dina vänner, eller träna yoga för att få in såväl den sociala biten som avslappning i ditt liv. Med hjälp av sluta röka piller kommer det att bli lättare att sluta röka. En variant av sluta röka piller heter Champix, det är ett av de piller som kan hjälpa till i kampen mot nikotinet. En annan variant av sluta röka piller är Zyban som är ett piller som dämpar rökbehovet, vilket gör det lättare att sluta.

Du kan läsa mer om Champix och Zyban på FASS – direktlänk till information om Champix och information om Zyban.

Beställ Zyban här..

Bantningspiller är ett bra alternativ för de som vill gå ner i vikt, men som har svårt att ändra sin livsstil radikalt. Att börja träna och äta nyttigt för att gå ner i vikt kan vara ett alltför stort steg att ta för någon som är väldigt överviktig. Bantningspiller är tabletter som fungerar aptitnedsättande och tillsammans med nyttig mat och motion kan de få din viktnedgång att få en ordentlig skjuts framåt. Med hjälp av dessa bantningspiller så kan du få ökad motivation till att sedan ta tag i dina matvanor och börja träna.

Man kan dela in bantningspiller i två olika grupper. Den ena sortens bantningspiller fungerar så att de stimulerar dopamin och noradrenalin, vilket minskar din aptit, ökar din förbränning och även ger dig lite mer psykisk energi. Dessa piller säljs dock inte i Sverige eftersom man har ansett att risken för att bli beroende är för stor. I USA och andra länder är de dock lagliga. Den andra varianten av bantningspiller påverkar serotoninhalten, vilket också fungerar aptitnedsättande och humörhöjande. Det finns faktiskt också en tredje variant av piller, som står lite för sig själv bredvid de andra två grupperna. Det är läkemedel som blockerar CB1-receptorerna. Det innebär att ditt sötsug och suget för fet mat minskar och därigenom äter du mindre sådant.

Bantningspiller kan räknas antingen till hälsokost eller till läkemedel. En del skrivs ut av läkare, andra kan köpas i hälsokostbutiker. Övervikt och fetma är något som allt fler drabbas av. I takt med att detta blir ett problem för många människor så märker företagen att det finns ett intresse i att skapa produkter som hjälper människor att gå ner i vikt. En del människor är skeptiska mot bantningspiller, men det är inte bra för kroppen att vara överviktig och därför kan bantningspiller ändå vara ett bättre alternativ än att fortsätta vara överviktig. Det kan vara smart att rådgöra med en dietist eller läkare innan man beställer bantningspiller. De kan ge dig information om olika sorters bantningspiller och hitta en sort som passar just dig. Olika bantningspiller hjälper nämligen olika människor. Det finns inget perfekt bantningspiller som passar precis alla människor och gör så att varenda en som äter det går ner i vikt. Ibland får man pröva sig fram bland olika sorter för att hitta ett som passar.